
Cas d’èxit: El Jutjat Mercantil de Lleida perdona un deute de 163.000 euros
febrer 1, 2025Cas d’èxit: El Jutjat 50 bis de Barcelona anul·la la clàusula sòl i la comissió d’obertura d’un préstec hipotecari
Sota la direcció lletrada del nostre advocat, Sergi Sala i Padullés, el Jutjat 50 bis de Barcelona ha dictat, en data 19 de juliol de 2024, una sentència que anul·la la clàusula sòl i la comissió d’obertura d’un préstec hipotecari i condemna l’entitat financera a retornar al consumidor l’import abonat en excés en aplicació d’aquestes clàusules, amb els interessos legals corresponents.
En aquest cas concret, l’entitat financera va incloure en el préstec hipotecari del nostre client una clàusula limitativa del tipus d’interès en una hipoteca de tipus variable, sense haver proporcionat la informació precontractual exigida al consumidor, així com una comissió d’obertura desproporcionada. Aquests fets han estat considerats per la Magistrada com una manca de transparència i una pràctica abusiva per part de l’entitat financera, fet que ha donat lloc a la seva condemna en el marc d’aquest procés judicial.
Què pots fer si el teu banc inclou clàusules abusives en el teu contracte?
En els darrers anys, molts consumidors han descobert que els seus contractes bancaris contenen clàusules abusives, que sovint passen desapercebudes en el moment de signar, però que poden tenir un gran impacte econòmic a llarg termini. És important estar informat i saber quins passos seguir si detectes alguna irregularitat en el teu contracte hipotecari, de préstec o qualsevol altre producte financer.
Què són les clàusules abusives?
Les clàusules abusives són aquelles que generen un desequilibri important entre els drets i obligacions de les parts, normalment afavorint el banc o entitat financera. Aquestes clàusules poden incloure condicions injustes o poc clares, com interessos molt elevats, comissions d’obertura desproporcionades, assegurances de prima única vinculades a l’hipoteca, despeses de formalització de l’hipoteca que hauria de pagar el banc, o la famosa “clàusula sòl” en les hipoteques, que limita la baixada dels tipus d’interès.
En aquest sentit, cal destacar que la jurisprudència del Tribunal Suprem i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea han establert que, sempre que no s’hagi subministrat informació precontractual al consumidor, les clàusules sòl dels préstecs hipotecaris són nul·les de ple dret i l’entitat bancària té l’obligació de retornar al consumidor els diners que aquest hagi pagat de més com a conseqüència de l’aplicació d’aquesta clàusula en el seu préstec hipotecari.
Com puc saber si el meu contracte conté clàusules abusives?
El primer pas és revisar detalladament el teu contracte. Tot i així, és fàcil passar per alt alguns termes legals complicats, per la qual cosa és recomanable acudir a un advocat especialitzat en dret bancari. Al nostre despatx, t’oferim una revisió completa del teu contracte per detectar qualsevol clàusula que pugui ser considerada abusiva.
Quins drets tens com a consumidor?
Com a consumidor, tens el dret a reclamar si consideres que hi ha clàusules abusives en el teu contracte. Els tribunals han reconegut la possibilitat d’anul·lar aquestes clàusules, i fins i tot de recuperar els diners pagats en excés, en molts casos. A més, si aconsegueixes que es declari una clàusula nul·la, el banc no la podrà aplicar en el futur.
Què fer si trobes una clàusula abusiva?
- Reuneix tota la documentació: Revisa tots els contractes i correspondència que has mantingut amb l’entitat financera.
- Contacta amb un advocat especialitzat: Un advocat expert en dret bancari t’ajudarà a analitzar la situació i a preparar una reclamació efectiva.
- Reclama davant el banc: Sovint, el primer pas és presentar una queixa formal a l’entitat financera. Si no reps una resposta satisfactòria, pots interposar una demanda judicial.
- Recupera els teus diners: Si el tribunal considera que la clàusula és abusiva, podràs recuperar les quantitats pagades indegudament.
Per a més informació, podeu consultar l’apartat de dret bancari del nostre despatx.